2011 Regulation file available on CISM homepage !

Information about the Miltary World Games you will find under Results!

De nya reglerna som ska gälla från och med nu finns att hämta på CISM hemsida!

KORT OM FLYGFEMKAMP

Korthistorik

Den Flygmilitära femkampen har utvecklats till en svensk paradgren. I de 46 världsmästerskap som svenska försvarsmakten ställt upp i sedan 1954 har vi erövrat 29 individuella mästerskap och 30 segrar i lagtävlingen. (Se resultatsidorna!) 1947 genomfördes den första flygfemkampen i Vichy i Frankrike. Ursprungligen avslutades programmet med en flyktövning där "nerskjutna" piloter skulle undgå att bli tillfångatagna. Sedermera visade det sig att det var svårt att bedöma momenten rättvist. Därför omarbetades programmet och delades i stället upp i olika moment.

Tävlingsprogrammet består numera av följande grenar. (Kort beskrivning av respektive gren).

Skytte Simning Fäktning Basket Hinderbana Orientering

Skytte

Går till på samma sätt som skyttemomentet i modern femkamp. Man skjuter med luftpistol på 10m. Man skjuter 1 skott i taget och har 40 sekunder på sig per skott. Totalt skjuter man 20 skott. Denna gren ställer extremt höga krav på atletens förmåga att koncentrera sig och hålla fokus på en hög nivå under lång tid.

Hindersimning

Hindersimning 100 meter. Två fyrameters hinder skall dykas under samt ett femmeters som man ska ta sig upp på och springa över. En miss i något av hindren och sekunderna rinner iväg.

Fäktning

Fäktning först till tre träffar vinner. Alla möter alla. (Som en gammaldags luftstrid den som begår första misstaget åker ut.) Man fäktar med värja och använder samma skyddsutrustning som i normal fäktning.

Bollmoment

En övning som framför allt prövar individens kapacitet att kombinera precision och koncentration. Bollmomentet är uppdelat på 2 delar. Första delen är en bana som man startar i höjd med strafflinjen och ska sätta 5 bollar utlagda på stafflinjen och i dess förlängning, efter att ha satt den sista använder man den bollen till att springa en bana runt häckar utställda efter ett visst mönster på planen. Man skall göra mål i båda ändar på planen och när man gjort det i korg nr 2, dvs där man startade, ska man stanna under korgen för att sätta 10 st returer. När tionde returen passerar nätet blåses tiden av.
Andra momentet; 20 st Straffkast på 4 min, tio bollar skall i korgen via tavlan, övriga tio skall nätas direkt.

Hinderbana

En oerhört tuff gren som kräver mycket bra styrka, kondition, motorik och kämparanda, alla hinder skall passeras. Hinderbanan avgör på vanlig militär hinderbana med 10-12 olika hinder. Ett ej korrekt eller ej genomfört hinder får göras om alternativt ger 30 sekunders påslag, vilket i den här grenen betyder katastrof i tävlingssammanhang.

Orienteering

Orienteringen sker på traditionellt vis med kontroller i terräng. En vinnartid på ca 45 minuter eftersträvas vid läggning av banan. Orienteringen startar 1tim och 30minuter efter hinderbanan vilket gör att man inte har så lång tid på sig att göra sig av med mjölksyran i musklerna som man fått från hinderbanan.

Tillbaka

Last updated: 2011-07-12